Home/Descobreix/Cultura i patrimoni/Espais Naturals Protegits

La Finca Pública de Son Real i el Parc Natural de s’Albufera de Mallorca

El nostre municipi es troba entre dos parcs naturals de rellevant importància: la Finca Pública de Son Real i el Parc Natural de s’Albufera de Mallorca. Per una banda, la Finca Pública de Son Real és un tresor natural i històric, gràcies per la presència de nombrosos jaciments arqueològics, el seu sistema dunar i altres elements etnològics. Per altra banda, s’Albufera de Mallorca és la zona humida més extensa de les Illes Balears i esdevé com a una zona d’especial protecció per a les aus (ZEPA) i com a lloc d’importància comunitària (LIC). Degut a aquests fets, es poden trobar diferents itineraris per gaudir de la seva natura i fauna.

ITINERARIS AMB AUDIOGUIA
MAPA PDF

Si vostè és aficionat al birdwatching, aquests dos espais naturals li oferiran un ampli ventall de possibilitats per gaudir de la seva afició. Allà conviuen i són avistables més de 200 espècies d’aus. Tant la Finca Pública de Son Real com el Parc Natural de s’Albufera de Mallorca estan molt bens acondicionats per la pràctica del birdwatching, ja que disposen de vàries estacions d’observació, itineraris senyalitzats i centres d’informació.

Descripció dels espais

Finca Pública de Son Real

En parlar de Son Real estem parlant d’una de les referències més importants pel que fa a patrimoni arqueològic a Balears, amb gran nombre de jaciments arqueològics de diferents períodes de la prehistòria. Les primeres evidencies d’ocupació humana que cal destacar son del període dolmènic (1900-1600 a.n.e) amb les restes d’un dolmen i de tres hipogeus o coves artificials d’enterrament. Del període prototalaiòtic (1100-900 a.n.e) trobam el jaciment arqueològic des Figueral. Finalment, destaquen de l’època talaiòtica i postalaiòtica (900-125 a.n.e) els jaciments relacionats al ritus funerari, el més destacat és la Necròpolis de Son Real, també coneguda com la Punta dels Fenicis. A part de la seva riquesa arqueològica, Son Real està molt vinculat a la Mallorca rural i és possible trobar una finca rústica o “possessió” composta per edificacions de diferents èpoques que són testimoni d’un passat no tan llunyà en el qual l’activitat econòmica girava entorn a la producció agrícola i ramadera.

+ Informació

Parc Natural de s’Albufera de Mallorca

S’Albufera de Mallorca fou declarada Parc natural el 28 de gener de 1988 (Decret 4/1988). És també Zona Humida d’Importància Internacional inclosa en el conveni de Ramsar i en la Xarxa natura 2000, com a Zona d’especial protecció per a les aus (ZEPA) i Lloc d’importància comunitària (LIC). S’Albufera és la zona humida més extensa i important de les Illes Balears (1.646,48 ha), sobretot de prat, inclosa dins els termes municipals de Muro i sa Pobla. Té un origen molt antic i ha variat en extensió i característiques segons els canvis en el nivell de la mar. Part del prat s’originà a l’era terciària, però l’actual zona humida es va formar fa menys de 100.000 anys. Les dunes litorals són més modernes, d’uns 10.000 anys d’edat.

+ Informació

Què veure

L’aigua és la base de la riquesa biològica de s’Albufera. L’aigua i la humitat del sòl permeten el creixement continuat de la vegetació, diferent segons la profunditat, la proximitat a la mar i el tipus de terreny. El Parc rep l’aigua de pluja a través de torrents i ullals (afloraments d’aigües subterrànies).

Les entrades a l’estiu d’aigua de la mar no són importants en quantitat, però afecten la vegetació i la fauna.

La vegetació està dominada pel canyet (Phragmites australis), la cesquera (Cladium mariscus) i la bova (Typha spp.). En els canals trobam plantes que viuen submergides: l’herbei de fil (Potamogeton pectinatus) i la cua de mart (Ceratophyllumdemersum). A les zones salabroses creixen els joncs (Juncus spp.) i les herbes salades (Sarcocornia spp.). Entre els arbres destaquen el poll blanc (Populus alba), l’om (Ulmus spp.) i el tamarell (Tamarix spp.). Les espècies de les dunes, com el lliri de mar (Pancratium maritimum), el peu de milà (Thymelaea velutina) o el ginebró de fruit gran (Juniperus oxycedrus macrocarpa), estan adaptades a les difícils condicions de l’arenal.

Hi trobam gran diversitat de fongs, 205 espècies. Una d’elles, la Psathyrella halofila, nova per a la ciència, va ésser descoberta a s’Albufera l’any 1992.

Quant a la fauna, destaquen, entre els peixos, l’anguila (Anguilla anguilla) i les llisses (Chelon i Liza spp.). És abundant el granot (Pelophylax perezi), i rèptils com la serp d’aigua (Natrix maura) i la tortuga d’aigua (Emys orbicularis). També 22 espècies de mamífers com ratapinyades, ratolins i rates.

Els invertebrats són molt diversos: libèl·lules, dípters, escarabats i papallones nocturnes (més de 450 espècies).

D’ocells, se n’han observat fins a 303 espècies. Hi ha 64 espècies reproductores, entre sedentàries i estivals. Més de 10.000 aus hivernen a s’Albufera: ànneres, agrons i d’altres, a més de grans esbarts d’estornells. El Parc és també important per les aus migradores que hi fan estades de pocs dies: cetles blanques, oronelles… i per les divagants, de presència ocasional, com les grues.

VOLS CONÈIXER LES AUS QUE ES PODEN OBSERVAR?

Son Real és una possessió situada al terme municipal de Santa Margalida, entre la mar i la carretera de Can Picafort a Artà. La possessió compta amb edificis de gran valor patrimonial, a més d’una extensa àrea agrícola, garriques amb pi blanc així com una important franja de costa.

Les seves platges, dunes, torrents i vegetació formen un conjunt natural tan divers com important. Però a més, Son Real és un vertader parc arqueològic, ja que conté monuments i restes arqueològiques d’incalculable valor (restes d’un gran poblat pre-talaiòtic, coves amb finalitats funeràries, sepulcres megalítics, una necròpoli talaiòtica, etc.).

Les cases que es troben a la finca van ser construïdes a l’edat mitjana, formant un conjunt tradicional d’edificacions (Can Morey, Can Peloni, Ca s’Amitger, sa Casa Nova, etc.). Aquest conjunt arquitectònic comprèn cases senyorials, clastra, torres de defensa, capella, magatzems, coberts, etc.

A Ses Cases Noves, construides en el s.XX, S’han rehabilitat els antics sestadors en el Centre d’Interpretació de Son Real inaugurat l’any 2008, de temàtica etnològica, que ens ilustra sobre l’univers rural, en contrast amb la Casa dels Senyors que conté informació i restes sobre l’arqueologia de la finca.
A la finca viuen animals de raça autòctona (ovelles, porcs negres, oques, ànneres, paons) que són degudament cuidats i criats. La producció agrícola és totalment ecològica, destacant els cultius d’ametllers, garrovers i figueres.

Destaquen la riquesa i varietat dels seus ecosistemes (pineda, alzinar, sistema dunar, zona humida amb el seu torrent, terrenys conreats, garriga o bardissa), al igual que la seva flora i fauna. Compta amb dos vedats de caça dedicats a la modalitat tradicional de caça de tords amb filats a coll.

D’altra banda, Son Real conserva diversos elements de l’actuació humana sobre el paisatge (pedreres de marès i arena, antics camins, torres d’enfilació construïdes per a exercicis submarins a la badia d’Alcúdia durant la postguerra, búnquer o fortí militar). L’accés a la platja és de gran bellesa, trobant-se una gran varietat de vegetació i elements biològics de gran valor.

Pot dir-se que la finca de Son Real conté una espècie de Mallorca en miniatura, amb els seus valors històrics, paisatgístics, culturals, socials, medi ambientals, patrimonials, etc. També hi ha a la finca una sèrie d’itineraris per donar a conèixer la seva extraordinària singularitat.

VOLS CONÈIXER ELS JACIMENTS ARQUEOLÒGICS DE SON REAL?

Segueix-nos!

Si vols estar al dia de les darreres novetats, segueix-nos a les nostres xarxes socials