Les torres d’enfilació i la línea Tamarit
L’illa de Mallorca compta amb un gran nombre d’estructures militars al llarg de la seva costa. Especialment en la Badia d’Alcúdia i particularment a Can Picafort i Son Real es concentren diferents tipus d’elements bèl·lics.
La construcció d’aquests elements es remunta a partir de l’inici de la Guerra Civil espanyola (1936-1939). Així doncs, el bàndol nacional impulsà la construcció d’un gran nombre de fortificacions costaneres, coneguda com la “Línia Tamarit” (Pla de fortificacions ideat pel General Ricardo Fernández de Tamarit), per fer front un eventual atac republicà per via marítima. Aquest programa constructiu es va mantenir en els anys següents en previsió d’un eventual desembarcament aliat durant la II Guerra Mundial.
Les construccions militars que més es poden trobar són els anomenats “nius de metralladores“, popularment també coneguts com a “búnquers“. Com s’ha esmentat, aquestes tenien la funció de salvaguardar les costes d’una hipotètica invasió. La major part d’aquestes fortificacions varen ser abandonades progressivament i no se’n documenta cap ús militar a partir de la dècada de 1950. Actualment, només falten els canyons presents dins de les seves sales, els quals es desmantellaren sense haver-se utilitzat mai.
D’altra banda, la costa de Santa Margalida també compta amb un altre element de l’arquitectura militar no tan comú: les torres d’enfilació. Aquestes torres es construïren a la dècada del 1940 per realitzar exercicis militars des del 1941 fins al 1970. Així doncs, s’utilitzaven perquè els submarins realitzessin maniobres de tir naval i mines. D’aquesta manera, els submarins calculaven la seva posició gràcies a l’enfilació o superposició de les torres.
En total es construïren 14 parelles de torres des de s’Albufera fins a la Colònia de Sant Pere. Aquestes es localitzaven de forma regular i separades per un interval de 1,2km i una distància entre elles de 200 metres. Actualment, només se’n conserven 8 en tota la Badia d’Alcúdia. A Can Picafort queden tres torres d’enfilació restaurades recentment. D’altra banda, en la zona de Son Real es localitzen dues torres d’enfilació més en estat de deteriorament.
Originalment estaven pintades de blanc, enumerades i amb marques vermelles a diferents nivells. El seu perfil i els seus colors blanc i vermell han esdevingut en la imatge icònica de la marca turística de Can Picafort.
Problemes de conservació i amenaces
La major part d’aquestes fortificacions varen ésser abandonades progressivament i no se’n documenta cap ús militar a partir de la dècada de 1950. Des de llavors, molts exemplars han desaparegut completament i altres es troben en un estat de ruïna molt sever. Recentment s’han implementat diversos projectes de posada en valor d’aquests tipus d’arquitectura en diversos punts de la geografia peninsular mitjançant excavacions arqueològiques o reconstruccions museïtzades.
Les dues torres de Son Real i tots els nius de metralladores estan en molt mal estat de conservació i representen un perill pels banyistes. No obstant això, són béns catalogats i protegits amb un alt valor històric.
Segueix-nos!
Si vols estar al dia de les darreres novetats, segueix-nos a les nostres xarxes socials