El poble de Santa Margalida es remunta al s.XIII-XV. El seu nom és un hagiotopònim que deu el seu origen a l’advocació de Santa Margalida, la qual fou dedicada l’església edificada en l’alqueria de Hiachat o Yachat. Tanmateix, la denominació popular i la més corrent del poble de Santa Margalida és “la Vila”, terme que fan servir normalment tant els seus seus habitants com els dels pobles veïnats.

Un dels espais més carismàtics del poble és l’esplanada de l’Església Parroquial , la qual configura uns dels espais més atractius de la vila, des d’on es divisen les àmplies planures de conreu que envolten el municipi.

El poble de Santa Margalida és famós a Mallorca per la celebració de la processó de la Beata. Aquesta processó es celebra el primer diumenge de setembre, comença al matí amb els dimonis recorrent els carrers del poble per despertar als veïns amb el so dels cascavells que duen a la seva vestimenta. Entrada la nit comença la Processó presidida per la Beata, que recorre els carrers acompanyada de pagesos, bandes de música i carrosses que representen diferents passatges de la vida de la santa. Però el que sens dubte més et sorprendrà, és veure als dimonis tractant d’arrabassar els gerros que porten els pagesos per trencar-los contra el terra, als peus de la Beata, mentre dansen al seu voltant. Aquesta singular processó es tanca amb l’últim espetec dels gerros que els dimonis rompen a la Plaça de l’Església.

A part de la visita a l’Església, a Santa Margalida s’hi poden trobar molts altres elements per visitar. Santa Margalida és un clar exemple de poble d’interior, el qual destaquen les seves cases senyorials, com ara la Casa den Verga Jove o la casa de la rectoria; la Plaça de la Vila o l’Ajuntament.